Recepty pre diabetikov
Raňajky:
1.
- čaj,
s citrónom
- 2 ks
grahamové rožky
- malá
salámová nátierka so syrom alebo syrová nátierka
- Rama,
alebo Veto aj z týchto ak sa dá
Light verziu.
- 1ks
paprika
- pohár
mlieka (2 deci)
- 2 ks
grahamové rožky
- 50g
šunkového nárezu
- 1ks
paradajka
- kakao
bez cukru (alebo veľmi málo granka do mlieka),
- 2 ks
grahamové rožky
- obložený
tanierik – saláma, zeleninka, syr
- biela káva? Alebo tá Tvoja 2v1??? J
- chlebík,
ak sa dá celozrnný (alebo aspoň hnedý),
- salámový
nárez, paprika
- párky, celozrnný chlieb, horčica a kečup
6.
- biela
káva bez cukru (alebo tá Tvoja? 2v1),
- celozrnný chlieb a tvarohová nátierka, alebo akákoľvek nátierka napr. Lučina s pažitkou
Desiata:
- jablko
a biely jogurt, ak to vieš zjesť, tak dve polievkové lyžičky ovsených vločiek
2.
- kiwi,
chlebík s nátierkou a zeleninová obloha – plátok paradajky, pár
kúskov papriky, nejaký šalátový list
3.
- reďkovka, chlebík s rastlinnou nátierkou (Rama, Flora)
4.
- 1 grahamový rožok natretý topeným syrom (kravička alebo bambino, alebo iné)
5.
- Mandarinky
2-3 ks, grahamový rožok, trochu rastlinnej nátierky (Rama, Flora)
6.
- Grapefruit,
ryžový chlebík 1 ks – to malé pufi, okrúhle.
Obedy:
1.
- polievka zeleninová s cestovinou,
- bravčové
mäso opečené na olivovom oleji s trochu cesnakom,
- dusený
špenát (aj mrazený)
- 3 ks
zemiakov
2.
- šošovicová
polievka,
- hovädzie
mäsko na olivovom oleji, opečené na paradajkách
- cestoviny
k tomu (100-130 gramov)
3.
- Krúpková
polievka so zeleninou
- dusené mäso na červenej paprike, mrkvový šalát (strúhaná mrkva a trochu citrónovej šťavy)
4.
- Bravčové stehno pečené, ako si Ty zvykneš piecť. 100g dusenej ryže.
5.
- Polievka
fazuľková s mrkvou, rizoto s mäsom, kapustový šalát (čalámada, to sa
dá u nás kúpiť)
6.
- Zemiaková
polievka, kuracie prsia alebo stehná zľahka opečené na málo oleji, zemiaková kaša,
mrkvový šalát
Olovrant:
1.
- 1/2
grapefruitu,
- 2
obložené chlebíčky – šunka, alebo saláma, trochu syru a napr. aj trochu
kyslej uhorky
2.
- grahamový
rožok, topený syr (kravička alebo bambino), kúsok zeleniny, napr. paprika
- jablčko
3.
- pomaranč
- grahamový
rožok, bryndzová nátierka, 1 ks paprika
4.
- pečivo
– plnené napr. syrovou alebo salámovou plnkou,
- 2
malé Kiwi
Večera:
1.
- varené
zemiaky, cviklový šalát
2.
- huby
na cibuľke, 200g zemiakov, trochu zeleniny čerstvej alebo dusenej
3.
- bravčové
mäso a dusený kel (mrazený sa dá kúpiť aj u nás), 200 g zemiakov
4.
- guláš,
knedľa ale iba 100g (to sa ani nedá ... to radšej s chlebíkom, potom)
5.
- kuracie
mäso na paradajke a červenej paprike, cestoviny
Polievky:
- Brokolicovo-karfiolová polievka 4 porcie á
250 ml (1 porcia obsahuje 1 SJ)
½ hlávky brokolice
½ hlávky karfiolu
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového alebo repkového oleja
lisovaného za studena
petržlenová vňať, vegeta bez glutamátu,
soľ, majorán
Brokolicu a karfiol umyjeme, rozdelíme na
menšie ružičky. V hrnci na rozohriatom oleji krátko osmažíme roztlačený cesnak.
Pridáme zeleninu a orestujeme. Zalejeme vodou tesne nad zeleninou a pridáme
koreniny. Varíme cca 5-10 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Hovädzí boršč 6 porcií á 250 ml (1 porcia
obsahuje 2 SJ)
500 g červenej kapusty
1 červená cibuľa
2 mrkvy
2 zemiaky
2 menšie cvikly
200 g lúpaných paradajok (v konzerve alebo
čerstvé tam hodiť)
2 PL olivového alebo repkového oleja
soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca,
bobkový list, tymian
Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na
kolieska. Cviklu a zemiaky nakrájame na kocky, kapustu nasekáme na drobno. Mäso
nakrájame na kocky. V hrnci na oleji osmažíme cibuľu, mrkvu a mäso. Opečieme,
pridáme koreniny, kapustu a premiešame. Podlejeme vodou, pridáme cviklu,
paradajky a zemiaky. Zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou cca 2 hodiny alebo
kým mäso nie je mäkké.
Obedy:
170 g čerstvého pstruha (môže byť aj mrazený)
200 g brokolice
5 ml slnečnicového oleja (1 čajová lyžička)
Soľ, citrón, korenie – zmes bylín na ryby
Postup:
Pstruha pokvapkáme citrónovou šťavou,
osolíme, okoreníme zmesou byliniek a z oboch strán opečieme na malom
množstve oleja. Brokolicu umyjeme a vložíme do vriacej vody na 4-5 minút.
Pstruh jeme bez kožičky.
- Pečené cuketové placky – viem, nemáš rúru,
vyriešim J
Suroviny na 6 placiek
300 g cukety
2 vajcia
30 g celozrnné pšeničné múky
20 g hladké múky
10 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (alebo 1 ak Ti nerobí
dobre)
soľ
Postup:
Cuketu nastrúhame nahrubo, pridáme vajcia,
múku a premiešame. Osolíme, pridáme prolisovaný cesnak a pokvapkáme
olivovým olejom. Zmes miešame, kým sa suroviny nespoja. Predhrejeme rúru na 200
stupňov, na plech dáme papier na pečenie a lyžicou vyložíme cuketovú zmes
v tvare placiek. Pečieme asi 25 minút.
Comments
Post a Comment