Recepty pre diabetikov

Recepty nápady:

 

Raňajky:

    1.  

    - čaj, s citrónom

    - 2 ks grahamové rožky

    - malá salámová nátierka so syrom alebo syrová nátierka

    - Rama, alebo Veto aj z týchto ak sa dá Light verziu.

    - 1ks paprika

 

    2.

    - pohár mlieka (2 deci)

    - 2 ks grahamové rožky

    - 50g šunkového nárezu

    - 1ks paradajka

 

    3.

    - kakao bez cukru (alebo veľmi málo granka do mlieka),

    - 2 ks grahamové rožky

    - obložený tanierik – saláma, zeleninka, syr

     

    4.

    - biela káva? Alebo tá Tvoja 2v1??? J

    - chlebík, ak sa dá celozrnný (alebo aspoň hnedý),

    - salámový nárez, paprika

 

    5.

    - párky, celozrnný chlieb, horčica a kečup


    6.             

    - biela káva bez cukru (alebo tá Tvoja? 2v1),

    - celozrnný chlieb a tvarohová nátierka, alebo akákoľvek nátierka napr. Lučina s pažitkou


Desiata:

    1.

    - jablko a biely jogurt, ak to vieš zjesť, tak dve polievkové lyžičky ovsených vločiek

2.        

    - kiwi, chlebík s nátierkou a zeleninová obloha – plátok paradajky, pár kúskov papriky, nejaký šalátový list

3.        

    - reďkovka, chlebík s rastlinnou nátierkou (Rama, Flora) 


    4. 

    - 1 grahamový rožok natretý topeným syrom (kravička alebo bambino, alebo iné)

 

5.        

    - Mandarinky 2-3 ks, grahamový rožok, trochu rastlinnej nátierky (Rama, Flora)


6.        

    - Grapefruit, ryžový chlebík 1 ks – to malé pufi, okrúhle.

 

Obedy:

    1. 

    polievka zeleninová s cestovinou,

    - bravčové mäso opečené na olivovom oleji s trochu cesnakom,

    - dusený špenát (aj mrazený)

    - 3 ks zemiakov

 

2.        

    - šošovicová polievka,

    - hovädzie mäsko na olivovom oleji, opečené na paradajkách

    - cestoviny k tomu (100-130 gramov)


3.        

    - Krúpková polievka so zeleninou

    - dusené mäso na červenej paprike, mrkvový šalát (strúhaná mrkva a trochu citrónovej šťavy)

    

    4.        

    - Bravčové stehno pečené, ako si Ty zvykneš piecť. 100g dusenej ryže.


5.        

    - Polievka fazuľková s mrkvou, rizoto s mäsom, kapustový šalát (čalámada, to sa dá u nás kúpiť)


6.        

    - Zemiaková polievka, kuracie prsia alebo stehná zľahka opečené na málo oleji, zemiaková kaša, mrkvový šalát

 

Olovrant:

    1.        

    - 1/2 grapefruitu,

    - 2 obložené chlebíčky – šunka, alebo saláma, trochu syru a napr. aj trochu kyslej uhorky

 

    2.        

    - grahamový rožok, topený syr (kravička alebo bambino), kúsok zeleniny, napr. paprika

    - jablčko

 

    3.        

    - pomaranč

    - grahamový rožok, bryndzová nátierka, 1 ks paprika

 

    4.        

    - pečivo – plnené napr. syrovou alebo salámovou plnkou,

    - 2 malé Kiwi

 

Večera:

    1.        

    - varené zemiaky, cviklový šalát

     

    2.        

    - huby na cibuľke, 200g zemiakov, trochu zeleniny čerstvej alebo dusenej

 

    3.        

    - bravčové mäso a dusený kel (mrazený sa dá kúpiť aj u nás), 200 g zemiakov

     

    4.        

    - guláš, knedľa ale iba 100g (to sa ani nedá ... to radšej s chlebíkom, potom)

    

    5.        

    - kuracie mäso na paradajke a červenej paprike, cestoviny

 

Polievky:

 

    - Brokolicovo-karfiolová polievka 4 porcie á 250 ml (1 porcia obsahuje 1 SJ)

 

½ hlávky brokolice

½ hlávky karfiolu

2 strúčiky cesnaku

2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena

petržlenová vňať, vegeta bez glutamátu, soľ, majorán

Brokolicu a karfiol umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky. V hrnci na rozohriatom oleji krátko osmažíme roztlačený cesnak. Pridáme zeleninu a orestujeme. Zalejeme vodou tesne nad zeleninou a pridáme koreniny. Varíme cca 5-10 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

 

     Hovädzí boršč 6 porcií á 250 ml (1 porcia obsahuje 2 SJ)

 250 g hovädzieho mäsa

500 g červenej kapusty

1 červená cibuľa

2 mrkvy

2 zemiaky

2 menšie cvikly

200 g lúpaných paradajok (v konzerve alebo čerstvé tam hodiť)

2 PL olivového alebo repkového oleja

soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, bobkový list, tymian

Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na kolieska. Cviklu a zemiaky nakrájame na kocky, kapustu nasekáme na drobno. Mäso nakrájame na kocky. V hrnci na oleji osmažíme cibuľu, mrkvu a mäso. Opečieme, pridáme koreniny, kapustu a premiešame. Podlejeme vodou, pridáme cviklu, paradajky a zemiaky. Zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou cca 2 hodiny alebo kým mäso nie je mäkké.

 

Obedy:

Filé zo pstruha s dusenou brokolicou

170 g čerstvého pstruha (môže byť aj mrazený)

200 g brokolice

5 ml slnečnicového oleja (1 čajová lyžička)

Soľ, citrón, korenie – zmes bylín na ryby

 

Postup:

Pstruha pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme zmesou byliniek a z oboch strán opečieme na malom množstve oleja. Brokolicu umyjeme a vložíme do vriacej vody na 4-5 minút. Pstruh jeme bez kožičky.

 

    - Pečené cuketové placky – viem, nemáš rúru, vyriešim J

Suroviny na 6 placiek

300 g cukety

2 vajcia

30 g celozrnné pšeničné múky

20 g hladké múky

10 ml olivového oleja

2 strúčiky cesnaku (alebo 1 ak Ti nerobí dobre)

soľ


Postup:

Cuketu nastrúhame nahrubo, pridáme vajcia, múku a premiešame. Osolíme, pridáme prolisovaný cesnak a pokvapkáme olivovým olejom. Zmes miešame, kým sa suroviny nespoja. Predhrejeme rúru na 200 stupňov, na plech dáme papier na pečenie a lyžicou vyložíme cuketovú zmes v tvare placiek. Pečieme asi 25 minút.

Comments

Popular posts from this blog

I'm afraid I was scammed by Lars Grabinski alias Soichiros. parts alias LG